top of page
  • Forfatterens bilde@pizzapappa

PizzApp - din veiviser til pizzaparadis

Oppdatert: 21. mar.

Den enkle appen PizzApp er en fantastisk følgesvenn for en pizzakokk!

Å lage den perfekte hjemmelagde napolitanske pizza kan virke skremmende! Det er mye tall og prosenter, forskjellige uttrykk og temperaturer, heving i bulk og i ball. Det kan rett og slett bli litt mye, men heldigvis har vi en app som hjelper oss med alt det der, la meg presentere: PizzApp 🥳!


Appen er enkel i bruk og avansert i funksjonalitet. Dvs lett og bruke, men med alle funksjoner du måtte drømme om.


Essensen er:

  1. Åpne appen, pass på at den står på Neapolitan pizza og at salt står på 3%.

  2. Før inn antall deigballer og vekt på disse.

  3. Velg ønsket hydrasjon (ofte 58-65%) og ønsket lengde på fermenteringen (ofte 24-72t)

  4. Få en eksakt oppskrift presentert i gram.

  5. NB! Jeg ganger alltid opp mengden gjær med 1,2!

  6. Bak i vei!



Ord og uttrykk i appen :

(vi forholder oss til engelsk språk, men du kan fint velge norsk i menyen)


  • CY, ADY, IDY, LSD, FSD og OD: Forskjellige typer gjær. Vi konsentrerer oss om IDY som er vår norske vanlig tørrgjær og CY som er den vanlige ferske gjæren vi bruker her i Norge.

  • Poolish og Biga: 2 typer fordeig/preferment.

  • Autolyse: Blanding av kun mel og gjær for å starte omdanning av proteiner til gluten og begynne å bygge et sterkt gluten nettverk. Anbefales dersom du ikke har kjøkkenmaskin, eller om det er veldig varmt, for å holde temperaturen på deigen nede før fermentering.

  • Leavening: Fermentering/gjæring/heving

  • RT og CT: Romtemperatur og kjøleskapstemperatur


Avanserte funksjoner:

  • Two ball sizes: Om du ønsker å lage 2 forskjellige størrelser på deigballene dine.

  • Flours number: Hold oversikten selv om du ønsker å bruke flere typer mel i deigen.

  • Biga og Poolish: Velg 1 av disse og få hjelp til mengden mel, vann og gjær du skal blande sammen i din fordeig.

  • Appen har også mye annen funksjonalitet. Last ned appen her: https://apps.apple.com/us/app/pizzapp/id1228158792


Og for å gjenta til slutt: Jeg ganger alltid opp mengden gjær med 1,2! Leste dette i et forum i starten av min pizzareise, og gjorde deretter noen tester. Det viste seg fort at litt mer gjær enn det PizzApp anbefaler gjør susen :)


360 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page