top of page
  • Forfatterens bilde@pizzapappa

FAQ - Ofte spurte spørsmål

– Sist oppdatert 29.januar 2023


Hvorfor bruke kaldt vann når man elter?

– For at ikke temperaturen i deigen skal bli for høy. Stopp gjerne eltingen ved max 22-24°. Ved 28° vil deigen kunne gjære ukontrollert. Lunket vann er ikke noe man bruker i baking av napolitansk pizzadeig, det hører mer hjemme i en bolledeig som skal heve i 1-2 timer.


Hvor mye skal jeg elte?

Til deigen er smidig, gjerne rundt 20-24 grader, og til den er elastisk og sterk og ikke revner så lett. Ta gjerne glutenvindustesten.


Når er deigen ferdig fermentert?

Størrelsen skal ha økt betraktelig, og det skal være bobler inni deigen (bruk gjerne gjennomsiktig bolle så du kan følge med). Deigen skal også 'sprette' rolig tilbake om man pirker litt i den med en finger. Men man kommer ikke unna å synse litt, og det er ikke eksakt vitenskap når deigen er ferdig. Bruker du PizzApp, legger inn ønsket gjæringstid og temperatur, og følger dette, er utgangspunktet meget bra :)


Hvor mange minutter skal pizzaen stekes i min vanlige stekeovn?

– Dette varierer fra ovn til ovn. I min ovn steker jeg bunnen med saus i 3 minutter, så tar jeg den ut, legger på resten av toppingene og steker videre i 3-4 minutter.


Hva du noen glutenfrie oppskrifter?

– Beklager, der har jeg rett og slett ikke noe erfaring :(


Hvorfor klarer jeg ikke å strekke ut deigen min?

– Mest sannsynlig er deigen underfermentert. Kanskje har du brukt for lite gjær, for kald temperatur, for kort hevetid, eller gjær som ikke er aktiv lenger.


Hvorfor hever ikke deigen min?

– Kanskje er gjæren død/ikke aktiv lengre. Eller du har brukt for liten gjærmengde i forhold til oppskrift/temperatur.


Må jeg ha kjøkkenmaskin?

– Nei! Du kan fint elte for hånd. Begynn da gjerne med å blande sammen mel og vann og utføre en autolyse.


Må jeg ha en dyr pizzaovn?

Nei! Du kan fint lage kjempegod napolitansk pizza i din vanlige pizzaovn, men da BØR du absolutt ha et pizzastål


Hvilken eltemaskin/kjøkkenmaskin burde jeg kjøpe?

Her er jeg lite bevandret. Vil anbefale å ta en titt på tester på tek.no, se litt youtube videoer og finne en du synes ser bra ut i din prisklasse. Jeg har brukt alt fra en gammel dårlig KitchenTime kjøkkenmaskin, en Ankrarsrum Assistent, og en bruker nå en Wilfa Probaker som jeg er veldig fornøyd med.


Må jeg bruke dyrt spesialmel?

Ja og nei. Det holder å bruke f.eks. Møllerens pizzamel tipo 0 eller 00 og heve max 10-12 timer. Men om du ønsker å prøve deg på litt lengre hevetider må du ha et sterkt mel. Les mer om melstyrke her.


Kan jeg bruke vanlig gjær?

Absolutt. Det er ikke noe problem å bake med helt vanlig fersk- eller tørrgjær.


Lurer du på noe? Spør i vei, så prøver jeg å svare så godt jeg kan!

245 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page