top of page
  • Forfatterens bilde@pizzapappa

Alt om poolish

Oppdatert: 24. jan.

En godt fermentert poolish som har stått på kjøkkenbenken over natten.

Hva er en poolish?

En poolish er en type fordeig med én del mel, én del vann og bittelitt gjær. Blandingen får stå å fermentere (gjære) i flere timer for så å blandes inn når man lager hoveddeigen. Det er vanlig å lage en poolish på mellom 20-50% av den totale mengden mel i oppskriften.


Hvor kommer poolish fra?

Poolish teknikken har opprinnelse fra Polen, derav navnet, men er nå mest brukt i fransk baking. I napolitansk pizza er det også blitt en populær bakemåte. Poolish forbedrer tekstur, smak og holdbarhet i pizzadeigen.


Hvorfor burde man lage en poolish?

  1. Det er superenkelt!

  2. Pizzaen får bedre smak og bedre fordøyelighet.

  3. Deigen får bedre elastisitet, som er bedre å håndtere når du skal bake ut pizzaemnene.

  4. Du får en luftigere skorpe fordi glutennettverket får mer tid på å utvikle seg.



Bildeserie: Her ser du en poolish før/etter blanding, og etter den har stått over natten i romtemperatur.


OPPSKRIFT – Hvordan lage poolish?

  1. Bland sammen like mye mel og vann.

  2. Tilsett gjær etter ønsket lengde på fermenteringstiden. Ca 0,1% tørrgjær eller 0,3% fersk gjær ved 24t fermentering.

  3. Bruk appen PizzApp og velg poolish i innstillingene for å få dine eksakte mål.

  4. La stå i X antall timer til blandingen er full av bobler og ha økt betraktelig i størrelse. Hos meg er dette 15-24 timer på kjøkkenbenken. Her gjelder det å prøve seg frem, og husk at romtemperatur påvirker hevetiden.



Her ser du inni en poolish som har stått i 15 timer i romtemperatur og utviklet et godt glutennettverk og mange gasslommer. Denne er laget med Caputo Manitoba, et sterkt mel på W: 360-380.


Eksempel på en 50% poolish til 4 pizzadeigballer á 260g:

Poolish: 300g mel, 300g vann, 0,37g fersk gjær ELLER 0,17g tørrgjær.

Bland sammen med hoveddeig som er: 300g mel, 120g vann, 18g salt og 1,29g fersk gjær ELLER 0,56g tørrgjær.


Dette er en 50% poolish, som betyr at an bruker 50% av det TOTALE melet i poolishen og resten i hoveddeigen.

148 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page