Kan man fryse pizzadeig?
- @pizzapappa
- 24. jan. 2024
- 1 min lesing
Oppdatert: 19. feb.

Svaret er ja, men frysing vil skade både glutennettverk og gjærceller og vil resultere i mindre luftighet og mer tyggemotstand i pizzaen. Jeg gjør likevel dette med jevne mellomrom, og til vårt hverdagsbehov her hjemme fungerer det fint.
Man får det beste resultatet ved å følge noen forhåndsregler:
Pakk deigen lufttett for å forhindre fryseskader og uttørking. Dobbeltpakking (plastfolie + lufttett pose) gir best beskyttelse.
Deig kan vanligvis oppbevares i fryseren i opptil 3 måneder uten kvalitetstap, men jo lenger deigen er fryst, jo mindre gjærceller vil det være igjen, og jo lenger tid må du bruke på å tine deigen. Et par uker går helt fint, deretter tar tining+heving lenger tid enn eksemplene under.
Best resultat av tining får du ved å først tine i kjøleskap, deretter på kjøkkenbenken. Da vil tining og videre heving skje mest mulig jevnt.
Fremgangsmåte for frysing:
Lag deig på vanlig måte og la den heve frem til punktet hvor du lager deigballer. F.eks. 8-40 timer i kjøleskap, så lage deigballer, så inn i fryseren i poser eller beger/boks.
Fremgangsmåte for tining
Her har jeg testet mye forskjellig, og her kommer mine meget vitenskapelige funn ;)
Metode 1: Tin deigen i ca 12 timer på kjøkkenbenken (ca 20°C)
Metode 2: Tin deigen i kjøleskapet over natta (ca 8 timer) og på benken i ca 8 timer.
Metode 3: Hell rykende vann (60-70°C) i en beholder og sett deigene oppi denne, gjerne med lokk. La dette stå i 3+ timer til det har hevet til ønsket størrelse.
Video: Så sterk og god blir deigen!
Comments