Surdeig + pizza = ❤️
Å bruke surdeig sammen med langtidsfermentering av pizzadeigen din gir deg en fantastisk smak! Pizzaen blir også mer næringsrik og lettere fordøyelig. Men hva er surdeig, og hvordan fungerer egentlig dette?
Hva er surdeig?
Surdeig er en samlebetegnelse på deig laget med en surdeigskultur. Denne startkulturen lages ved at man blander vann og mel og lar dette stå for å utvikle melkesyrebakterier og gjærsopper som allerede finnes i melet. Spesielt i økologisk og/eller grovt mel finner vi dette. Disse organismene mater vi jevnlig med 1:1 vann og mel for å holde de i live. På bakedagen tilsetter vi alt fra 5-25% starter i deigen vår og lar dette gjære i minst 8, men gjerne opp til 48 timer.
Gjæringen betyr at bakterier og gjærsopp omdanner karbohydratene i melet til ulike organiske syrer, CO2 og alkohol. Gassen som produseres fanges inne i deigen og gjør at den hever, alkoholen fordamper under steking.
Fordeler med surdeig og langtidsfermentering
Gir en frisk, syrlig og god smak til pizzaen.
Det blir produsert eddiksyre og melkesyre, noe som fungerer som naturlige konserveringsmidler, som igjen gir lenger holdbarhet.
Antinæringsstoffer som fytinsyre nøytraliseres, som gjør opptaket av mineraler i tarmen bedre.
Glutenproteinet klippes opp til mindre peptider og blir prefordøyd.
Gir lavere blodsukker etter at du har spist.
Historie
Surdeig er ikke noe nytt, selv om det har fått en skikkelig oppsving de siste årene. Surdeig kan kalles oldtidens gjær og det antas at det stammer fra jordbrukets opprinnelse for rundt 11.000 år siden. Folk brukte nesten utelukkende surdeig i brødbakst før industriell gjær kom på slutten av 1800-tallet.
Hvordan lage din egen surdeig?
Det finnes mange måter å gjøre dette på, men essensen er den samme: Bland sammen 1:1 vann og mel, la stå over natten, gjenta.
Eksempel:
Vi gjennomfører lagingen av din egen surdeig over 10 dager på kjøkkenbenken. Dag 1 blander du sammen 30g vann og 30g økologisk mel i et glass.
Så gjentar du dette hver dag.
Fra dag 3 fjerner du også litt av surdeigen fra glasset før du tilfører mer mel/vann slik at du alltid holder deg rundt 120g i glasset. Da slipper du å ha så stort glass.
Voila! På dag 10 har gjærsopp og bakterier utviklet seg i skjønn harmoni og starteren din er klar. Gi den et navn og sett i gang bakingen!
Oppbevaring av surdeigen
I kjøleskap: Mat med 1:1:1 starter, vann og mel hver 7-10 dag.
På kjøkkenbenken: Mat med 1:1:1 starter, vann og mel hver dag.
Hvordan bake med surdeig
Vi later som at oppskriften du skal følge trenger 150g surdeigstarter.
Ta ut 50g av starteren din til et nytt glass, tilsett 50g vann og 50g mel.
Vent til starteren har vokst 2x-3x. For en starter med max aktivitet i seg er det beste tidspunktet når toppen akkurat er nådd, og den starter å synke sammen igjen.
コメント