Mange tyr til den trofaste stekeovnen hjemme som kan bli 250-300°C. Ved bruk av et pizzastål kan man få helt topp napolitansk pizza i en vanlig ovn. Men stadig flere innser at en dedikert pizzaovn kan være den hemmelige ingrediensen for å ta sin hjemmelagde napolitanske pizza til nye høyder. La oss se på hvorfor en dedikert pizzaovn er en vinner i kampen om den beste hjemmelagde pizzaopplevelsen.
Hva er en pizzaovn?
En pizzaovn er en ovn dedikert til å steke pizza ved høye (400-500°C) temperaturer. De finnes i alle former og fasonger. Alt fra små forbrukerovner til de store steinovnene som brukes i kommersielle pizzeriaer. Ovnene kan være elektriske, fyres på propan-gass, være vedfyrte, være til utendørs eller innendørs bruk og ha plass til en eller flere pizzaer.
Temperatur
Pizzaovner når opp i 400-500° grader Celsius. Den ekstreme varmen er akkurat det du trenger for å få den ettertraktede sprøheten på skorpen – det ytre blir sprøtt, mens innsiden forblir myk og deilig. Disse veldig høye temperaturene er også positivt for 'ovnsheving' (oven spring) som er den siste hevingen som skjer inne i ovnen. I møte med den høye temperaturen i ovnen får gjæren et siste dytt og gassen (CO2) som er fanget inne i glutenbindingene/nettverket utvider seg ytterligere.
Verdt det?
Her kan jeg ikke gi deg noe ja/nei svar, men tenk gjennom disse faktorene:
Hyppighet - hvor ofte lager du pizza? Er det en gang i uka vil kanskje en pizzaovn "betale seg ned" raskt?
Kostnad - er kostnaden ved en pizzaovn en stor investering for deg, eller har du råd til å bruke disse pengene?
Kvalitet - er du fornøyd med pizzaen du lager på pizzastål i ovnen, eller ønsker du å pushe grensene enda litt lenger?
Hurtighet - Lager du ofte pizzaer til mange mennesker? Da vil en pizzaovn gjøre at arbeidsflyten går enda bedre da tiden blir mer enn halvert.
Interesse - Har du en stor kjærlighet for matlaging og pizzabaking, da kan vi til og med si at en pizzaovn vil gi deg mer livsglede 😉...
Comments