top of page
  • Forfatterens bilde@pizzapappa

Teknikk: Hvordan lage pizzadeigballer?


Bulk = hele deigen i ett emne

Ball = Når du har delt opp deigen i de små ballene som skal bli til enkeltpizzaer.

Balling = Å lage deigballer


Forhåndsregler ved håndtering av deig:

  1. Jo høyere hydrasjon jo mer klissete vil deigen være deigen. Ha en liten bolle med kaldt vann som du kontinuerlig dypper fingrene i, da vil ikke deigen feste seg like fort til hendene.

  2. Rask håndtering sørger for at deigen ikke klistrer seg, flytt deigen raskt rundt i hendene og bli raskt ferdig med ballingen.

  3. Jo bedre utviklet glutennettverk i deigen, jo mindre vil den klistre seg til hender/overflater. Bruk et sterkt mel og sørg for god elting og fermentering/heving.Fremgangsmåte (Se videoen over, det er ikke like lett å forklare med tekst 😉):

  1. Start med å kutte opp deigen i passe store emner på kjøkkenvekta. Jeg pleier å bruke 260g pr pizza. Til dette bruker jeg en deigkutter, også kalt bakeskrape/deigskrape.

  2. Begynn å forme et deigemne til en ball, pass på at deigen får en stram og fin overflate uten rifter. Dette gjør at deigen blir sterk og elastisk når man skal bake den ut. Om den får rifter kan dette overføres til bunnen og gjøre at du får hull under utbaking. Rifter gjør også at CO2 som produseres under den videre fermenteringen lettere slipper ut av deigen, og deigen blir ikke like luftig.

  3. Forsegle deigen på undersiden ved å enten 'knyte' den sammen, eller legge den på bordet og snurre rundt. Sjekk at den ser tilnærmet perfekt jevn ut på undersiden.

  4. Igjen: Se helst videoen så forstår du mer av hva jeg snakker om 😉.


Lykke til med ballingen!

135 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page